Catalunya

Set visions sobre l’1-O

28 Sep, 2017 - - @politikon_es

Davant l’excepcional moment en què ens trobem, set editors de Politikon aboquen les seues diferents visions de cara al pròxim diumenge, 1 d’octubre, així com al que ha passat fins ara, i a tot el que vindrà després.

Elena Costas Pérez. A quatre dies del referèndum a Catalunya qualsevol diagnostique no pot sinó semblar tràgic. Fa l’efecte que ens trobem davant un ‘joc del gallina’, on no existeix cooperació possible entre la Generalitat i el govern d’Espanya. A hores d’ara, l’única alternativa per a cada part consisteix a seguir cap a avant, confiant que l’oponent s’acovardirà en algun moment. Però, arribats a aquest punt, cap dels participants té incentius per a tirar el fre.

Pel camí queda una societat, la catalana, dividida en dues, i interpel·lada a prendre posició en un escenari polaritzat fins al seu extrem: recolzar el statu quo o avançar cap a la independència.

El problema es troba que, d’una banda, aconseguir la independència per a tenir un estat propi sembla un objectiu a aconseguir a qualsevol preu, però al mateix temps és una opció sense majoria social. Per un altre, el statu quo és una opció rebutjada per una gran part dels catalans des de fa anys. Si atenem tant als resultats electorals com a les enquestes, existeix una demanda de canvi d’una gran majoria social per a obtenir un millor autogovern, però emmarcat dins de la Constitució. Obviar aquesta demanda de canvi només ha fet que donar ales a l’opció independentista, arribant a justificar com legítimament democràtica una injustificable apropiació de les institucions públiques per a situar-les al marge de la llei.

Com en tota situació no cooperativa, no existeix espai per a la comunicació, llevat que així ho definisquen les regles del joc. Per tant, el millor escenari possible a dia d’avui és esperar que l’1-O discórrega de forma pacífica, evitant el caos polític i el conflicte social. A partir d’ací, serà necessari tornar a definir unes regles dins de la legislació actual, on els jugadors deixen d’estar presos de les seues pròpies estratègies. Unes regles que permeten a la societat catalana expressar amb garanties, i de forma clara i pactada, el seu desig de canvi del nivell d’autogovern, i l’adreça del mateix.

Per a trobar una eixida cooperativa al problema polític català cal trencar la lògica que ha dominat fins ara. Aquest conflicte sol veure’s com un joc de summa zero: el que guanyen uns ho perden els altres. Però hem de recordar que en realitat és pitjor, estem davant un joc on tots perden. La derrota d’un bàndol no serà el guany de l’altre. La pèrdua conjunta serà molt major que la de qualsevol possible benefici esperat. No solament per als catalans, sinó per al conjunt de la societat espanyola. I per aquesta raó no ens queda un altre remei que cercar opcions posibilistas.

 

Roger Senserrich. El debat polític català aquests últims anys mai s’ha caracteritzat per ser massa subtil. Aquests últims mesos, no obstant, els polítics de tots dos bàndols han passat de l’estridència a la irresponsabilitat.

Hem passat d’un debats sobre símbols, finançament, llengua i serveis socials a una escalada de línies vermelles i posicions inflexibles sobre el mateix nucli de les regles de convivència. La discussió ha passat de matèries on les xifres manen i es pot negociar un terme mitjà a polítics parlant de traïdors a la terra. Els desacords han deixat de ser sobre quina administració està més capacitada per a millorar la vida dels ciutadans en una matèria concreta i quants diners necessiten a apocalíptiques proclames sobre la fi de la democràcia.

Catalunya, durant els últims quaranta anys, ha tingut una constant política clara, amb els blocs nacionalistes i no-nacionalistes (o nacionalistes catalans i unionistes, o rupturistes i unionistes, o quins més dóna – tot el llenguatge s’ha tornat ja tòxic) traient cadascun aproximadament la meitat dels vots. En temps passats, quan hi havia gent en els dos bàndols disposats a negociar i acceptar que no eren majoria, vam veure governs formats per coalicions de partits de tots dos costats.

Ara mateix, aquesta classe d’acords es antojan impossibles. La creixent competència interna dins dels partits nacionalistes catalans va degenerar en una escalada de reivindicacions que els va abocar al frentismo actual. Lluny d’acceptar la persistent estabilitat de la societat catalana i seguir apostant per l’incrementalisme i el consens, els secessionistes s’han llançat a instrumentalitzar les institucions per a llançar un programa de màxims, excloent activament a la meitat de catalans. Aquesta escalada ha degenerat en una creixent fractura social.

Encara que el govern de Mariano Rajoy ha comès errors d’embalum, els partits independentistes, com a màxims impulsors del referèndum, són els que tenen major responsabilitat. Les paraules, la retòrica, tenen conseqüències. la divisió social a Catalunya és cada vegada més profunda, i el govern de la Generalitat, lluny d’intentar contenir els dimonis de la divisió, ha augmentat el nivell de confrontació, cercant una reacció del govern central per a justificar-se. En comptes d’intentar limitar l’abast del conflicte, estan intentant azuzarlo, sense atenir-se als seus possibles efectes.

El risc és clar. El conflicte pot enquistar-se, fent que aquestes divisions socials es fossilitzen i la guerra de trinxeres es torne quasi permanent. La divisió social, en tal cas, no faria més que empitjorar. Catalunya està caminant perillosament prop de l’abisme de la ulsterització, d’un conflicte civil ocasionalment violent, tòxic i intractable. I ho està fent no per motius de justícia social, democràcia o heroïcitats retòriques variades, sinó caigui qui caigui irresponsabilitat d’una classe política local que sembla haver oblidat que la nació no són només ells.

Altres articles de Roger Senserrich:

 

Berta Barbet. L’1 d’octubre és el resultat de set anys de fer política pensant a aconseguir el projecte propi, sense tenir en compte els projectes alternatius. El resultat d’una forma de procedir en la qual el diàleg solament és útil si serveix per a aconseguir la solució desitjada, no per a negociar solucions alternatives. Una forma de fer política que algunes vegades dóna grans resultats, no ens confonguem: al cap i a la fi, els anomenem líders polítics per alguna cosa. Tot i això, en espais molt polaritzats, sense grans majories i amb preferències molt incompatibles, aquesta forma de fer política ens ha portat a una situació de bloqueig i tensió que costarà anys corregir. Independentment de les bondats dels diferents projectes defensats, la cerca de la seua realització ens ha deixat avui més lluny de trobar una solució a l’encaix de Catalunya a Espanya que mai.

Catalunya és i seguirà sent una societat diversa en la qual ni la preferència per la independència ni la preferència pel statu quo van a aconseguir una majoria suficientment àmplia com per a poder aplicar-se sense dialogar amb l’altre. El conflicte nacional és un conflicte d’identitats, i les identitats nacionals a Catalunya segueixen sent diverses. El focus dels diferents capdavanters a demostrar que tenien raó de defensar el seu projecte, que segur la tenen, no solament ha bloquejat el conflicte, a més ha generat unes dinàmiques de pensament de grup, i les preferències dels membres de fora del grup han deixat d’explicar. L’1 d’octubre i la posterior resposta del govern central són solament un pas més en aquesta deriva en la qual, uns i uns altres sol pretenen tenir raó, sense importar-los que guanye qui guanye la batalla, cap escenari en el qual la meitat de la població ha sigut ignorada i derrotada pot generar un equilibri sostenible.

L’1 d’octubre és el fracàs del diàleg polític, un fracàs sorgit de la constatació per part de molts catalans que “amb Espanya no es pot negociar”. Una constatació que ve del famós fracàs de l’Estatut, i que el govern central s’ha encarregat de reforçar amb les seues respostes negatives i plenes de menyspreu que deixaven sense marge als independentistes. Però en el context social català i amb l’entramat institucional nacional i europeu actual, les solucions no compartides i negociades tenen uns costos altíssims. Les vies unilaterals i la falta de diàleg no solament han generat inestabilitat política, a més estan trencant la societat catalana en dues. A voltes, el lideratge polític també és entendre que no sempre val amb tenir raó, a voltes també és necessari que els altres te la donen.

També de Berta Barbet: Sesgos del pensamiento de grupo y el conflicto catalán, historia de un desencuentro.

 

Pablo Simón. Amb l’aprovació de les lleis del referèndum i de desconnexió la Generalitat de Catalunya no solament es va posar al marge de la llei, també es va erigir en poder constituent. Davant aquest fet, només la relació de forces importa. La Generalitat no té darrere més de la meitat de la població (molt mobilitzada) amb si i no té suports internacionals pel que difícilment pot guanyar contra l’Estat (del qual és part i no, com el gat de Schrödinger). Insuficient per a la via unilateral. Tot i això, aquest conflicte ve de lluny i continuarà per més temps.

Tres són les victòries a curt termini de l’independentisme. Primer, avivar la idea que Catalunya està oprimida generant la reacció de l’Estat la imatge del qual es deteriora dins i fora de Catalunya. Segon, moure el punt de gravetat de la discussió de la independència al referèndum, alguna cosa que atrapa a part de l’esquerra espanyola però que a més és més vendible. Finalment, generar una contra-reacció emergent del nacionalisme espanyol, també a Catalunya, que els permeta reforçar el clixé d’una Espanya irreformable. Per a aquestes tres finalitats no han reparat en costos polítics i han usat una greixada maquinària d’organitzacions socials i institucionals teixides durant més d’un lustre.

El govern d’Espanya s’ha deixat atrapar en aquest escenari dissenyat pels seus rivals i s’ha lligat al masteler legalista. Ha seguit tres principis en la seua actuació; ser reactiu, incremental i proporcional. No obstant, el resultat és una altra cosa. En el incrementalisme ha optat per vies que forcen instruments (com ara el control de comptes o coordinació de Mossos) per a evitar el cost polític d’aplicar l’article 155 – paradoxes de la vida, alguna cosa que fortament reclamen els independentistes abans de l’1-O. En termes de proporcionalitat, el fiscal general s’ha excedit amb les seues acusacions contra diversos alcaldes o amenaces als ciutadans que participen en events i debats.

Malgrat tot, és el bloc independentista el que ha generat que siga impossible conjugar dos elements alhora; retornar a la Generalitat a la legalitat espanyola i cercar una solució política al tema territorial a Espanya. Fer el primer allunya a curt termini el segon. Aquesta ha sigut l’aposta.

Quin és l’escenari més probable des d’ací? El que somia el govern d’Espanya és unes eleccions i un govern en minoria d’ERC en ‘guerra freda’ amb l’Estat. El que cerquen molts en l’independentisme és una DUI, o una càmera paral·lela amb un govern inhabilitat i l’aplicació del 155. Jo pense que aquest últim és més probable perquè, al cap i a la fi, encara alimenta més la seua narrativa. El resultat pràctic d’aquest escenari serà una reculada en l’autogovern de Catalunya sense precedents i una via coercitiva sostinguda en el temps en una Catalunya irredenta. El govern d’Espanya pensa que sí, que incorrerà en costos ara, però que cara al mig termini podrà funcionar para quan (si arriba) siga el moment de negociar.

Com tots descompten que Catalunya està trencada i la cosa no pot anar a pitjor, ara el que volen és aixafar per la seua causa. Els que tenim imaginació, però, no som optimistes.

També de Pablo Simón: ¿Es legítima la secesión de Cataluña?

 

Sílvia Clavería. Existia la preocupació i la crítica que el referèndum de l’1-O fóra un 9-N bis. És a dir, una sort de mobilització civil que no tinguera grans conseqüències polítiques. A pesar que la Generalitat s’ha implicat com a actor principal en l’1-O, aquest va pel camí de convertir-se més en una mobilització que en un referèndum “normal”. La coerció de les forces de l’estat, la impossibilitat de sumar a tots els actors catalans i els problemes tècnics van a fer difícil una potencial participació de tots els ciutadans catalans. Això va a provocar una complicació en la lectura i interpretació dels resultats. No obstant, aquesta mateixa reacció de l’estat ha sigut el catalitzador per a implicar molts sectors del país que rarament participen en aquest tipus de mobilitzacions. També, s’han sumat els estibadores, negant assistència als vaixells de les forces militars atracades; el moviment estudiantil, reforçat pel paper que han jugat els rectorats de les diferents universitats catalanes; En Comú Podem participant en el referèndum de l’1-O –encara que encara defensa un referèndum pactat; i fins i tot sectors laborals pensant en la possibilitat de convocar una vaga general. Fets que aprofundeixen més encara en la crisi de legitimitats. Però no hem d’oblidar que, encara que el referèndum estiga àmpliament legitimat per la població catalana, les preferències territorials de la població es troben dividides; evidenciant que és important una negociació amb l’estat per a poder arribar a un enteniment més òptim. El grau de mobilització al que s’arribe el pròxim 1-O pot ser clau tant per a poder obrir una possible negociació posterior amb l’estat, com per a saber el pes de Catalunya en la negociació. Ara com ara, l’1-O s’assembla més a una mobilització que a un referèndum, tot i que les implicacions polítiques i civils ja disten molt del 9-N.

Luis Abenza. Almenys des del debat entre Rosa Luxemburg i Lenin sobre la qüestió de les nacionalitats, l’esquerra ha tingut una relació complicada amb la gestió de les identitats. En ocasions aquestes han servit com a mecanisme de mobilització i alliberament de minories oprimides (la població de color als Estats Units), en uns altres han servit per a traure de l’agenda els problemes d’igualtat i justícia social. En quin dels dos esquema encaixa el cas català?

En la loteria social, Catalunya és un dels millors llocs per a nàixer en el món. Està entre les tres comunitats autònomes amb menys pobresa i més renda neta per capita de tota Espanya, que és de per si mateix un lloc bastant pròsper. La seua taxa d’atur és un poc més de la meitat que la d’Extremadura o Andalusia. Ser català, doncs, dificilmente pot veure’s com un desavantatge natural davant la vida, almenys no en comparació d’altres regions d’Espanya.

Catalunya és una regió històricament dominada per un grup concret: la burgesia catalana. Això és aparent mirant la composició de classe de l’espectre polític: els partits nacionalistes, en els quals les classes altes estan sobrerrepresentades (tant electoralment, com entre les elits, des de Cambó fins a Junqueras), han governat durant quasi tot el període democràtic. I tots els governs en minoria a Espanya, inclòs l’actual, s’han construït baix el poder dels membres de la burgesia catalana. Però és també obvi si mirem aspectes més subtils com el mercat matrimonial, o la seua cultura. Encara que Telecinco és (o solia ser) la televisió amb més audiència a Catalunya, no la identifiquem amb Catalunya. Vinculem la cultura catalana amb una sèrie de símbols elitistes i burgesos, com Gaudí, la casa Batlló, el Liceu, el Primavera Sound o Tv3.

Les reivindicacions de l’independentisme són també característicament burgeses. El sistema electoral es va dissenyar amb un biaix que limitara la influència de les masses obreres urbanes. Les grans reivindicacions del nacionalisme català són temàtiques clàssicament burgeses. La idea de el ‘espoli fiscal’ d’un grup treballador i emprenedor és un exemple clar. Quan llegim el full de ruta dels economistes independentistes és palpable que pensen en la independència com una oportunitat per a aplicar una agenda de reformes liberalitzadores que no podrien aplicar d’una altra forma. Donat aquest patró d’hegemonia política i la història recent, sembla esperable que un major autogovern redunde a donar més influència política de la qual ja tenen a les classes mitjanes i altes, i als partits que les representen.

En algun moment, com diuen, haurem d’asseure’ns a negociar per a eixir d’aquesta. I caldrà fer concessions a banda i banda. Però quan ho fem, serà important mantenir en ment que el que demanden els independentistes és, en última instància, mecanismes polítics que protegisquen als farmacèutics i advocats de Barcelona de l’opressió que exercirien sobre ells els aturats andalusos i els usuaris de la sanitat extremenya. Aquesta imatge és la que mereix la pena mantenir en la ment quan parlem de ‘autogovern’.

Altres articles de Luis Abenza: ‘The origins of theconflict for Catalan self-*government’, part I i part II.

 

Jorge Galindo. Deia l’altre dia Miguel Aguilar en Letras Libres que és necessari diferenciar entre dos problemes combinats dins de la “qüestió catalana”: d’una banda, l’articulació de Catalunya dins d’Espanya. D’altra, el referèndum del proper diumenge. Estic d’acord en què seria útil mantenir tots dos aspectes separats, tant des d’un punt de vista analític com, sobretot, normatiu. Això, però, ja no sembla factible.

El que passe el diumenge (o més aviat com passe), així com del que ha passat en les últimes setmanes, definirà en no poca mesura el problema original. Perquè aquest és, en essència, part d’una crisi de credibilitat i compromís entre ambdues parts. L’independentisme català s’ha anat convencent que ni el PP, ni C’s ni el PSOE (i, per a molts, tampoc Podemos ni el seu entorn) estan en disposició d’oferir un major nivell d’autogovern, menys encara un referèndum pactat. Amb això, ha perdut la confiança en el marc que era fins ara de referència per a tots: la Constitució de 1978 i els successius desenvolupaments posteriors, començant amb el primer Estatut d’Autonomia (vegeu aquest article de Cesc Amat sobre el tema). D’altra banda, el govern espanyol considera que el govern català és deslleial a aquest marc, i per tant tampoc pot ser considerat ara mateix com una contrapart vàlida. L’1-O i el seu preludi no són sinó l’últim punt d’aquest procés de ruptura, que porta a l’intent de mantenir dues estructures institucionals i legals enfrontades. L’independentisme empra l’acció estatal com a prova última i perfecta de la impossibilitat de confiar en l’altre costat. I, per a aquest altre costat que és el govern espanyol, l’intent de realitzar un referèndum il·legal a través d’un procés parlamentari de dubtosa qualitat democràtica és el millor exemple possible del seu propi argument.

Així doncs, per a poder abordar novament el problema superior de l’encaix territorial, seria necessari reconstruir la confiança i la credibilitat de tots dos actors. Però a només 72 hores d’arribar al punt clau, la dinàmica és just la contrària: deslegitimació creuada constant, reforç de les pròpies posicions, i per tant consolidació de la relació entre el que passe el primer d’octubre i tot el que ha passat abans, i el que succeirà després. Poc es pot fer ja per a evitar la rampa (o el precipici) que s’endevina a l’altre costat. Queda per veure com es repartiran els costos de la caiguda.

Altres articles de Jorge Galindo:

(Traducció de l’original feta per Jorge Galindo)


Comments are closed.